Prijsplafond

Het prijsplafond is een door de overheid ingesteld maximumtarief voor energie, specifiek voor gas, elektriciteit en stadsverwarming. Dit plafond is bedoeld om consumenten te beschermen tegen te hoge energieprijzen, vooral in tijden van sterk stijgende energiekosten. Hier zijn de belangrijkste details van het prijsplafond zoals het momenteel in Nederland geldt:

Prijsplafond 2023

Het prijsplafond werd geïntroduceerd in 2023 en geldt voor huishoudens en andere kleinverbruikers, zoals kleine bedrijven en verenigingen. De tarieven en verbruiksgrenzen zijn als volgt vastgesteld:

 1. Elektriciteit:
  • Maximumtarief: € 0,40 per kWh.
  • Maximale hoeveelheid: 2.900 kWh per jaar.
 2. Gas:
  • Maximumtarief: € 1,45 per m³.
  • Maximale hoeveelheid: 1.200 m³ per jaar.
 3. Stadsverwarming:
  • Maximumtarief: € 47,38 per GJ (Gigajoule).
  • Maximale hoeveelheid: 37 GJ per jaar.

Boven het Plafond

Voor verbruik boven deze hoeveelheden gelden de reguliere tarieven van de energieleverancier. Dit betekent dat als je meer verbruikt dan de gestelde grenzen, je voor het extra verbruik de hogere, marktconforme tarieven betaalt.

Toepassing

Het prijsplafond wordt automatisch toegepast door energieleveranciers. Dit betekent dat consumenten hier niets voor hoeven te doen; de verlaagde tarieven worden direct in de energierekening verwerkt. Het doel van deze maatregel is om huishoudens en kleine bedrijven financiële verlichting te bieden in tijden van hoge energieprijzen.

Prijsplafond gestopt

Het prijsplafond voor energie in Nederland is gestopt per 31 december 2023. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2024 huishoudens weer de tarieven betalen zoals die in hun energiecontract staan, zonder de beschermende grens van het prijsplafond

Bronnen:

Deze informatie biedt een overzicht van hoe het prijsplafond werkt en welke tarieven en hoeveelheden van toepassing zijn. Het is altijd een goed idee om de meest recente informatie te controleren via betrouwbare bronnen, aangezien regelgeving en tarieven kunnen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *