Voor of tegen kernenergie

Kernenergie is goedkope energie. Kernenergie is energie die is opgewekt door middel van kernreacties en wordt ook wel atoomenergie of nucleaire energie genoemd.  Met de recente problemen in Japan, de groeiende aandacht voor CO2 uitstoot en de hoge energieprijzen sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de discussie over kernenergie weer opgelaaid.  In Nederland staat een actieve kerncentrale in Borssele. Het kabinet is voornemens daar nog twee nieuwe centrales aan toe te voegen, ook in Borssele. Bent u voor-, of tegenstander? En waarom?

Voordelen kernenergie

Voordelen van kernergie zijn onder andere de volgende:

 • Kernenergie is goedkoop
 • Kernenergie levert geen CO2
 • De wereldwijde voorraad brandstof voor kernenergie is uitgebreid
 • Vermindert afhankelijkheid van olie en gas en leverende landen

Nadelen kernenergie

De nadelen van kernenergie zijn onder andere de volgende:

 • Uraniumwinning levert gezondheids- en milieurisico’s
 • Er is geen langetermijnoplossing voor radioactief afval
 • Kerncentrales zijn een potentieel doelwit voor aanslagen
 • De kans op incidenten is klein, maar als er iets gebeurt zijn de gezondheids- en milieurisico’s enorm

Bent u tegenstander van kernenergie, dan kunt u  bijvoorbeeld energie afnemen bij Greenchoice.

Wat is uw mening over kernenergie? Deel het hieronder!

3 gedachten aan “Voor of tegen kernenergie”

 1. Als kern energie dan zo goedkoop is waarom is atoomstroom dan alles behalve goedkoop met stroom?
  Ik woon in een gebied waar eventueel een kerncentrale zou kunnen komen, een gebied waar ook aardbevingen voor komen die volgens wetenschappers tot 5,5 a 6 kunnen oplopen, een gebied waar overstromingen niet zijn uit te sluiten bij een zware noordooster storm.
  Maar de politiek heeft alleen politieke doelen, en geen kennis van de gevaren.
  En als ze die al wel hebben worden die weggemoffeld, want bij het halen van politieke doelen is alles geoorloofd, zie Griekenland, ze wisten dit van te voren, in 2001 al.
  Als het dan fout gaat is het oeps sorry ik stap op, maar de burger zit met de gebakken peren.
  Wie vergoed mijn huis als er binnen 30km niemand meer mag wonen? Nuon?
  Ik ben tegen dus, te veel risico’s

 2. Ik snap de ideeën van Anton. De kans op een meltdown gebeurt is erg klein. Alle onderdelen die belangrijk zijn voor het operationeel houden van de centrale is dubbel uitgevoerd. Een meltdown ontstaat meestal als er meerdere calamiteiten tegelijk voorkomen.

  Ik weet niet waar je woont maar als het in Nederland is dan hoef jij je niet druk te maken over aardbevingen bij kerncentrales. Fukushima was berekend op aardbevingen van 8 op de schaal van richter. Op overstromingen zijn kerncentrales ook op berekend.

  Persoonlijk ben ik geen voorstander van kernenergie maar het is niet alleen maar negatief. Kerncentrales zijn feitelijk verzekerd is door de overheid omdat verzekeren door een verzekeringsmaatschappij onbetaalbaar is. Ik probeer je hiermee maar gerust te stellen ;-).

 3. Ik ben voor kernenergie mits het afval op een verantwoordelijke manier wordt opgeslagen. Kernenergie is veel goedkoper dan de huidige manier van het opwekken van groene energie waarbij nu vooral veel kosten worden gemaakt bij het bouwen van o.a. windmolens. Maar een andere ‘zogenaamde’ vorm van groene energie is energie opgewekt met waterkrachtcentrales. Het probleem van waterkrachtcentrales is dat het leven in het water (vissen) letterlijk worden gemalen. Er zijn geen vissen bestand tegen het geweld waarmee het water door de generators wordt gezogen(inclusief vissen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *